Kies uw taal:
Woonhuis Julie & Stefan

Woonhuis Julie & Stefan

locatie: Hasselt
werkzaamheden: ontwerp, bouwtechnisch tekenwerk, bouwopzichten, meubelontwerp
status: Voltooid in 2015
vloeroppervlak: 454 m²
fotografie: © ARHK

Dit woonhuis uit 1950 in het Belgische Hasselt is volledig verbouwd en uitgebouwd. Zowel het interieur als het exterieur van de woning is door ARHK aangepakt. Net als veel andere huizen uit de jaren ‘50 was deze woning opgedeeld in veel verschillende kamers. Het plan van ARHK was om deze oude kamerindeling te doorbreken en grote open lichte ruimtes te creëren.

De voorgevel heeft een nieuwe raamindeling gekregen. Hierbij zijn nieuwe ramen gecreëerd en oude ramen dichtgemetseld. Door identieke bakstenen te gebruiken heeft de woning haar authentieke karakter behouden. De woning is wit geschilderd en contrasteert daardoor mooi met het antraciet geschilderde boeiboord en donkere dak. Alle houtkozijnen zijn vervangen door nieuwe met dubbel glas.

De wens van de opdrachtgever was om aan de achterzijde maximaal uit te bouwen. Door de oude kamerindeling volledig te doorbreken is er een mooie ruimte ontstaan die geheel open is. Het haardmeubel verbergt een kolom die de gehele constructie ondersteunt. Aangezien aan de zijde met de buren geen ramen zitten, is er een langwerpige lichtstraat gemaakt om te voorkomen dat dit een donkere ruimte is. Om hier extra licht te verkrijgen is er daarnaast een schacht gerecreëerd met een daklicht die ook zicht geeft op de master bedroom. Bij de afwerking van de vloer is gebruik gemaakt van natuursteen. Door gebruik te maken van verspringen in het plafond ontstaan er natuurlijke zit- en loopgebieden in de woning. Deze verspringingen zorgen samen met de eiken plafondafwerking voor een strakke, warme uitstraling. Verder is de achtergevel uitgevoerd in natuursteen. Uiteindelijk is er een tijdloze, minimalistische en warme woning gerealiseerd in hartje Hasselt.