Kies uw taal:
Ortho Bilthoven

Ortho Bilthoven

werkzaamheden: ontwerp, bouwtechnisch tekenwerk, bouwopzichten, meubelontwerp
status: voltooid in 2010
vloeroppervlak: 320 m²
fotografie: © ARHK, yourphoto.nl

In het centrum van Bilthoven stond een vervallen woonhuis uit 1907 dat diverse bestemmingen heeft gehad. Orthodontist Kelderman had een visie van een orthodontiepraktijk in een klassieke villa en zag op deze plek zijn wens in vervulling gaan. 

De buitengevels zijn geheel gerestaureerd. Het metselwerk is schoongespoten en voorzien van nieuwe knipvoegen. De oorspronkelijke terrasdeuren zijn hersteld en de ramen en goten zijn vernieuwd. Een noodzakelijke klus omdat de buitenkant door de loop der jaren zwaar was aangetast. Binnen in het pand is een eiken houten visgraat vloer gelegd. Geheel verloren gegaan was het uiterlijk van de trap; ARHK onderzocht daarom trappen in de regio en ontwierp een authentieke houten trap. Voor de moderne meubels en wandafwerking zijn makkelijk reinigbare materialen toegepast als glas en composiet. Het maatwerk is een knap staaltje vakmanschap. In bestaande bouw is elk hoek anders en het was een mooie uitdaging voor ARHK om de dentale installaties op het interieur te laten aansluiten. Boven de moderne behandelstoelen zijn bijzondere lichtbakken aangebracht. ARHK ontwierp een uitgebalanceerd lichtplan door gebruik te maken van daglichtlampen. Dit geeft het beste resultaat voor een perfecte helderheid, een optimale kleurweergave en een stabiel lichtbeeld met een minimum aan contrast en schaduw. 

ARHK coördineerde het gehele ontwerp- en bouwtraject van opdracht tot oplevering. Door de goede samenwerking en de deskundigheid van alle betrokkenen heeft een monumentale villa nu een bijzondere bestemming gekregen.