Kies uw taal:
Tandartspraktijk Jordaan

Tandartspraktijk Jordaan

werkzaamheden: ontwerp, bouwtechnisch tekenwerk, bouwopzichten, meubelontwerp
status: voltooid in 2013
vloeroppervlak: 230 m²
fotografie: © ARHK © emiliefotografie

Deze tandartspraktijk is gerealiseerd in een karakteristiek bestaand pand in het hartje van de Amsterdamse Jordaan aan de Westerstraat in Amsterdam. De nieuwe praktijk heeft vier behandelkamers met een uitbreidingsmogelijkheid van twee ruime behandelkamers op de verdieping.

Aan de voorzijde ligt het entreegebied met de receptie en wachtruimte op souterrain niveau. De uitdaging van het project zat in het creëren van een lichte, prettige werkomgeving aan de achterzijde – hier bevond zich een ingesloten aanbouw van twintig meter diepte dat erg donker was. Er is daarom in het nieuwe ontwerp veel daglicht en ruimtelijkheid bedacht door middel van glazen deuren en daklichten die behandelkamer, gang én sterie doorkruizen. Een opgesloten gevoel is er dan ook niet. In de gang staan onder de daklichten traykasten opgesteld die ook vanuit de kamer zijn te bedienen. Om beide zijden meer sfeer te geven zijn de kasten in warm noten hout uitgevoerd en is de vloer in een strakke gietvloer met duokleur uitgevoerd. Dat geeft een mooi contrast met elkaar. De deuren van de kamers zijn plafondhoog en lijken geen kozijnen te hebben – net een wand die je open kan duwen en het benadrukt de openheid van de ruimten net zoals de daklichten de ruimte 'opent'.

Bouwkundig moest er grondig funderingsherstel worden uitgevoerd en is de vloer als waterdichte bak bedacht tegen de hoge grondwaterstand. Het waterpeil ligt namelijk op vloerniveau. De oude aanbouw had geen fundering en stond enkel op een houten balkenlaag op een klinkervloer en moest geheel vervangen worden. Nu is er een solide vloer voor de praktijk gerealiseerd waardoor een naadloze gietvloer mogelijk werd.  

De tandartsen wilden een moderne, lichte praktijk met korte looplijnen voor het personeel. Daarbij moest de praktijk een warme uitstraling krijgen en moesten enkele authentieke details terug komen zoals deuren met sierlijsten. Voor wat betreft de meubels was de wens voor behandelmeubels met grote lades voor instrumentarium en traykasten waar veel voorraad in past. Verder wilden de opdrachtgevers een efficiënte sterie dat door een labwash (een desinfector als doorgeefkast) in twee verschillende ruimtes wordt gescheiden; namelijk de vuile kant en de schone, sterilisatie kant.