ARHK: 20 jaar praktijkontwerp, een jubileum

 In Blog

What a year! Dit jaar viert architectenbureau ARHK zijn twintigjarig jubileum in het ontwerpen van klinieken en dentale praktijken. Eigenaren-architecten Jorg Arntz en Sebastian Hardeveld Kleuver hebben de afgelopen twintig jaar veel kennis opgedaan op het gebied van dentale praktijkinrichting, met name op het gebied van infectiepreventie, regelgeving, routing en efficiëntie. Ook heeft ARHK een uitgebreid netwerk met stakeholders uit de zorg, waaronder specialisten van de IGZ en WIP.

Het portfolio van ARHK bestaat uit nieuwbouw, verbouw, inrichting, renovatie en herbestemming van diverse projecten. Naast dentale projecten is ARHK ook actief in de private woningbouw sector en kantoorinrichting.De werkzaamheden omvatten haalbaarheidsonderzoek, ontwerp van het gebouw, interieur en meubels, vergunningswerk, projectinrichting en esthetisch bouwopzichten. Van schetsontwerp tot oplevering kan ARHK de opdrachtgever volledig ontzorgen.

We hebben de praktijken zien veranderen de afgelopen jaren. Twintig jaar geleden wilde iedereen de kille wachtruimte veranderen in een ruimte met een woonkamergevoel, dit paste precies in ons straatje. Wijwilden moderne ruimtes creëren met een warme uitstraling. Later creëerden wij de lobby-uitstraling; alsof je in een hotel komt. Van praktijken maakten wij een hospitality business, vriendelijk en toegankelijk voor patiënten. Nu is ook een duurzame inrichting en uitstraling ons doel. De uitstraling van de praktijk wordt door de patiënt direct vertaald naar de kwaliteit van de behandeling en dus van de praktijk, iets wat niet onderschat moet worden. Voor ons is het belangrijk om de wensen van de opdrachtgever te vertalen in een beleving en een product. We beschouwen een project als geslaagd wanneer we de opdrachtgever meer hebben kunnen bieden dan wat de verwachting was.

Er is veel veranderd in de tandheelkundige wereld. We zagen bestaande praktijken met tapijt in de behandelzaal of een tosti- en koffieapparaat naast de sterilisator. Praktijken waren slecht geventileerd of hadden gordijnen in de behandelzaal. Mede door de WIP komen we dit soort situaties nu niet meer tegen. Ook hebben we meegemaakt dat onze opdrachtgever na het huurcontract getekend te hebben erachter kwam dat het pand helemaal geen medische bestemming had of dat er geen airco installaties op het dak mocht of kon. Mede uit dit soort ervaringen benadrukken wij het belang om ons al in een vroeg stadium te laten meekijken naar een mogelijk nieuwe locatie. De verkopend makelaar kan dit soort belangrijke details over het hoofd zien, is gebleken.We zien dat er nog veel verbeteringen in de technologie te behalen zijn. In de door ons ontworpen orthodontiepraktijk in Veenendaal geven we bijvoorbeeld met een lampkleur aan per stoel welk type behandeling er plaatsvindt, zodat de arts op afstand in één keer kan zien waar hij nodig is. Dit geeft rust op de behandelzaal wat ook weer wordt ervaren door de patiënt.

Vanaf dit jaar moeten kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. Dat brengt vooral verduurzaming op het vlak van energie en installaties met zich mee, iets waar wij nu ook voor gevraagd worden bij bestaande praktijken. Ook zien we de laatste jaren vooral bij orthodontiepraktijken de wens voor steeds minder wasbakken op de behandelvloer; dit scheelt tevens dure touchless kranen. Sinds Corona worden op balies en tussen ortho behandelstoelen schermen geplaatst. Baliemedewerkers en patiënten vinden dat fijn, zowel privacy als infectiepreventie worden steeds belangrijker.

De technologie maakt meubelontwerp ook eenvoudiger. Vroeger moesten we voor een incheckcomputer een logge pc inbouwen met ventilatiesleuven en een printer, nu is dit een simpele ipad geworden. Ook door de mobiele telefoons is de leestafel aan het verdwijnen uit de wachtkamer en zijn stopcontacten in de wachtkamer juist weer belangrijker geworden. We zien de 3D printer opkomen voor het maken van studie en werkmodellen van een patiënt, hiervoor creëren we een aparte kamer met extra ventilatie om zo de geur van het plastic uit de behandelzaal te houden.

Als architect-specialist hebben we veel ervaring met de te treffen bouwkundige- en installatietechnische voorzieningen. Uiteraard beschikken we ook over veel kennis van het bestemmingsplan en vergunningsaanvragen. Onze ervaring in het begeleiden van aanbestedingen tussen aannemers en/of dentaal depots stelt ons in staat om echt appels met appels te kunnen vergelijken. Zodoende betaald de opdrachtgever een eerlijke prijs voor de aanneemsom. Wij hebben met alle dentale depots samengewerkt in de afgelopen jaren, tot volle tevredenheid.

We staan nog in de kinderschoenen wat betreft Artificial Intelligence. Waarschijnlijk zal dit eerst het maken van varianten voor interieurafwerkingen ondersteunen. Wij zijn hiermee bezig. Maar uiteindelijk geloven we dat je een spin in het web nodig blijft hebben, die voldoende kennis van alle facetten beheerst. En daaromblijft een architect-specialist zoals ARHK noodzakelijk. We kijken uit naar nog vele mooie moderne praktijken; het integreren van alle techniek in een architectonisch concept blijft onze passie!

Recente berichten
Neem contact met ons op:

ARHK Architecten Postbus 377 1400 AJ BUSSUM T: 020 693 6839 E: info@arhk.nl